Allvar, romantik och musikaliska krumsprång

OD:s repertoar karaktäriseras av stor spännvidd. Det gör även körens återkommande konserter som bildar stommen i kalendariet under året: Vårkonserten, Sista April, Serenadkonserten och Capricen.

Vårkonserten

Vårkonserten i april kan sägas vara årets musikaliska höjdpunkt. Här bjuds naturligtvis på klassiska vårsånger, men tyngdpunkten ligger på seriös, ofta nyskriven musik. På vårkonserten sker uruppförandet av många nyskrivna verk och här utmanas stundtals såväl publiken som kören.

 

Sista April

Vårsjungningen äger rum på valborgsmässoafton den 30 april då OD står i universitetsaulan och sjunger in våren. Vårsjungningen är en gratiskonsert som ofta sänds i radio och som på senare år även visas på storbildsskärm i universitetsparken så att de som inte får plats i aulan också kan njuta av ”Vintern ra” och ”Sköna maj välkommen”.

 

Serenadkonserten

Serenadkonserten i juni ger lite mer lättsam försommarkänsla och kan snarare beskrivas som en stilla stund där vackra ord och toner möts, reciterade eller spelade av en speciellt inbjuden gäst.

 

Capricen

Capricen i december till slut är en konsert som inte följer något mönster; ett musikaliskt krumsprång och OD:s populäraste konsert. Ordet caprice betyder just "infall" och "nyck", och i mötet med hemliga gästartister kan i stort sett vad som helst hända. Bland de senaste årens gästartister märks internationella operastjärnor som Malena Ernman, Peter Mattei och Anne Sofie von Otter liksom svenska artister som Martin Stenmarck, Martin Fröst och komiker som Henrik Dorsin, Ulla Skoog och David Batra.
Läs mer om Capricen här.