Esa-Pekka Salonen

– OD äger en ovanlig kombination av styrka, energi och kultur. Upptäckarglädje kombinerad med professionell teknisk och musikalisk nivå.

Esa-Pekka Salonen, dirigent
FOTO: NICHO SOEDLING  

Peter Sellars

- Det här är den mest komplexa iscensättningen jag någonsin har gjort för en kör. Jag har satt upp stycket med körer från hela världen. Orphei Drängar är i en helt egen kategori. Dessa människor är otroliga. Från första stund tänkte jag: vad är det som händer? En explosion av intelligens, känsla, intensitet och precision. Det var ofattbart.

Peter Sellars, regissör
Foto: Ruth Walz

 

Peter Dijkstra

- Vilken glädje det var att få samarbeta mer er; en fantastisk grupp ivriga och mycket kompetenta sångare!!! Jag kommer aldrig att glömma de inledande pppp:na och ffff:en som ni presterade under vår vårturné 2011, och det varma välkomnandet ni gav mig. Tack vare det blev våra konserter fantastiska och roliga! Tack så mycket för samarbetet och jag hoppas att vi träffas igen mycket snart. Varma hälsningar från er ”kusin”.

Peter Dijkstra, Dirigent
Foto: Marco Borggreve 

Henrik Dorsin

- Att jobba med OD är som en dröm! (Med en väldigt massa frackar i.)

Henrik Dorsin, Artist
Foto: Knut Koivisto 

Ola Salo

- Ett sant nöje. Jag kände mig oövervinnerlig med OD i ryggen.

Ola Salo, Artist
Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio 

Magnus Lindgren

”Vissa köper sig en äventyrsresa till rymden men jag ställer mig på scen med OD”

Magnus Lindgren, Jazzmusiker
FOTO: LENNART STENBERG

Pernilla Andersson

- Oavsett vilken genre man verkar i är OD en upplevelse att samarbeta med. Öppna, trevliga, mycket professionella och med en klang i världsklass. Det gav mej oerhört mycket som artist att få musicera med OD. Jag vill också kasta ett mentalt rosregn över Cecilia Rydinger Alin och Folke Alin, tillsammans med OD skapar de underverk.

Pernilla Andersson, Artist
Foto: www.pernillaandersson.com 

Michael Tydén

– Orphei Drängar är den främsta manskören som gästat Berwaldhallen. Världspremiären av Sven David Sandströms orkesterverk ”Längtans Segel” med Radiosymfonikerna under Manfred Honeck var enastående.

Michael Tydén, konserthuschef Berwaldhallen

Malena Ernman

– OD är en nationell stolthet med den vackraste manskörsklangen av alla manskörer i hela världen! De är dessutom de vackraste att se på!

Malena Ernman, Mezzosopran

Anders Hillborg

– OD:s enorma passion i sitt musikanteri, deras nyfikenhet och vilja att pröva nya vägar gör dem till en sällsynt och värdefull juvel i det svenska musiklivet. Jag är stolt och tacksam över att få arbeta med dem.

Anders Hillborg, Kompositör
Foto: Rickard Eriksson

Martin Stenmarck

– Det finns mer rock'n'roll i den här kören än i de flesta band jag samarbetat med genom åren. OD har en energi och medvetenhet som smittar av sig på oss solister. Det var en ära att få sjunga med er!

Martin Stenmarck, artist

Peter Mattei

– OD - Ett otroligt hungrigt gäng! Jag har aldrig sett ett smörgåsbord länsas så fort som vid turnén till Mexiko där vi besökte Svenska ambassaden och bjöds på mat. OD sjöng även sången ”La Cucaracha” med härlig inlevelse.

Ett annat Mexikominne; Efter att ha åkt buss i 10 timmar - alla på bussen (utom busschauffören som var mexikan) var bleka, illamående, febriga och magsjuka och för en gångs skull tysta - kom vi fram till ett enormt konserthus med lika enorm herrtoalett, som samtliga besökte. Den konserten kan jag heller aldrig glömma.

Tack för senast!

peter mattei, baryton

Martin Fröst

– OD är en mix av skör lyrisk klang och ren råstyrka. En unik klangkropp som kan göra klassiker pånyttfödda och ta sig an nya verk med precision och lust. Ett gäng fullblodsproffs som det är en stor glädje att få musicera med.

Martin Fröst, klarinettist
Foto: Mats Bäcker

Jukka-Pekka Saraste

“I’ve never heard a non-Finnish male-voice choir do such justice to our national epic Kullervo. OD has a focused, warm, and unique sound that is everlasting.”

Jukka-Pekka Saraste, conductor

Jan Eliasson

– Jag anser att Orphei Drängar är några av Sveriges mest framstående kulturambassadörer. Det är alltid en glädje att få uppleva drängarna, såväl internationellt som hemma.

JAN ELIASSON, fd SVENSK UTRIKESMINISTER 

Lena Willemark

– Att sjunga med OD är att bäras av energi. Med OD:s otroliga power och ömsinta poesi lyfts man upp av varje enskild sångare – och flyger!

Lena Willemark, sångerska och spelman

Robert von Bahr

– Precis som världens stora orkestrar ofta hör ihop med namnen på stora dirigenter, förknippar man den svenska manskören Orphei Drängar med två stora musiker, kompositören och dirigenten Hugo Alfvén och den legendariske körledaren Eric Ericson. Båda ledde kören under mycket långa perioder och förde den till en hög professionell standard. När man arbetar som producent med Orphei Drängar märker man körens tekniska kunnande och slås av dess musikalitet. Under ledning av dirigenten Robert Sund erbjöd Orphei Drängar en förstklassig, musikalisk repertoar och varje konsert blev till en oförglömlig upplevelse. Att körens ledarskap nu utövas av den synnerligen skickliga och erfarna dirigenten Cecilia Rydinger Alin, som jag har personligen med stort nöje arbetat med i flera år, gör bara, att kören går från klarhet till klarhet.

Robert von Bahr, BIS

Eric Ericson

– Fyrtio år med OD har inneburit en omfattande och lustfylld del av min musikaliska verksamhet.

Det känns som ett stort privilegium, men också ett stort ansvar att under fyra decennier ha fått förvalta denna viktiga del av svensk körtradition. OD:s verksamhet har alltid rymt så mycket musikaliskt kvalitetsmedvetande, stimulerande upptäckariver och glad leklust. I all denna musikaliska ambition har jag också fått uppleva hur livslång mänsklig gemenskap och vänskap uppstått, trivts och utvecklats. Dessa grundegenskaper hos OD förefaller mig tidlösa och helt oberoende av konjunkturer. Jag har svårt att se något som skulle kunna rubba Sångsällskapet OD i dess trygga levnadslopp. Jag är övertygad om att OD allt framgent har mycket att ge sin publik och att dess framtid är ljus och lång.

Eric Ericson, OD:s dirigent 1951-1991

Neeme Järvi

– I have had much pleasure in working with Orphei Drängar during my time as chief conductor of the Gothenburg Symphony Orchestra, and I consider OD to be one of the most brilliant men´s choirs in the world. The singers are highly professional and their repertoire is of a very wide range, but then they have been trained for years by Eric Ericson, the world´s leading choir conductor. I also admire the strength and the beauty of their voices. OD is an extraordinary powerful choir!

Neeme Järvi, Music Director of Detroit Symphony Orchestra, Chief conductor of Gothenburg Symphony Orchestra

Anne Sofie von Otter

– Capricen jag gjorde med OD 2003 hör till mina roligaste jobbupplevelser. OD är en samling supertrevliga, suberbra, supersnygga herrar som jag gärna samarbetar med igen!

Anne Sofie von Otter, mezzosopran
Foto: Mats Bäcker